Mükellefiyet Kanunu nedir?
Sınırlı sorumluluk nedir? Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde sayılan kurumlardan, yasal veya ticari merkezleri Türkiye’de olmayanlar, yalnızca Türkiye’de elde ettikleri kâr üzerinden vergilendirilirler. Buna sınırlı sorumluluk denir.
Milli Müdafaa Kanunu ne zaman çıkarıldı?
3634 sayılı Milli Savunmanın Sağlanması Yükümlülüğüne Dair Kanun (16.6.2001)
Mükellefiyet ne anlama gelir?
Vergi ödemekle yükümlü olan kişi veya kurumları ifade eden sorumluluk kavramı, özellikle e-ticaretin popülerlik kazanmasıyla birlikte son yıllarda giderek daha az kullanılan bir kavram haline geldi.
Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu nedir?
Yerleşme ve konaklama amacıyla kullanılabilecek her türlü bina, tesis, depo, dükkân ve ahırlar ile bunların tüketim kapasiteleri, en az üç yılda bir Millî Müdafaa Mükellefiyet Komisyonlarınca belirlenir.
Milli Korunma Kanunu neyi kapsar?
Milli Korunma Kanunu, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı tarafından Ocak 1940’ta dönemin ekonomik durumuna tepki olarak çıkarılan bir yasaydı; bu yasa, hükümete fiyat belirleme, ürünlere el koyma ve olağanüstü durumlarda zorla çalıştırma gibi bazı yetkiler veriyordu.
Milli Koruma Kanunu neden çıkarıldı?
Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kısa bir süre içerisinde sık sık değişikliğe uğrayan kanun, o yıllarda İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’de yaratabileceği ekonomik sıkıntı ve sorunların yanı sıra tek parti döneminde uygulanan devlet otoriter anlayışın daha kolay aşılması amacıyla hazırlanmıştır.
Milli koruma vergisi nedir?
Tarım Ürünleri Vergisi (26 Nisan 1942), savaş koşulları altında anormal şekilde değer kazanan ve üreticilere gerektiği gibi vergilendirilmedikleri için “haksız” kazanç sağladığı iddia edilen tarım ürünlerine uygulanan bir vergidir.
Mükellefiyeti ne demek hukuk?
“Görev” terimi daha geniş anlamda yasal bir görevi yerine getirme zorunluluğu anlamına gelir. Öte yandan yasal bir görev, “bir kişiye hukuk sistemi tarafından verilen ve o kişinin uyması gereken bir emirdir”30.
Kimler mükellef sayılır?
Herhangi bir kişi, işletme veya kuruluş vergi ödemesi gerekiyorsa vergi mükellefi olarak adlandırılır. Vergi mükellefleri vergi beyannamelerini doldurarak ve mali bilgilerini hükümete sunarak vergi yükümlülüklerini yerine getirirler.
Mükellefin şartları nelerdir kısaca?
Kuran’da ‘zekat’ ve ‘sadaka’ olarak anılan mali yükümlülükler Müslümanlara yöneliktir ve muhatapları Müslümanlardır. Ayrıca, mülk sahibi olma ve elden çıkarma yeteneği hukuki ehliyet gerektirdiğinden, zekat mükellefi olmak için özgürlük, sağlam zihinsel kapasite ve ergenlik ön koşullardır.
Yol mükellefiyeti kanunu nedir?
Madde 1: Ülkede yaşayan 18 ila 60 yaş arasındaki tüm erkekler, yol yapımında çalışacakları anlamına gelen zorunlu yol hizmetine tabidir. Ancak, engelliliklerini sağlık raporuyla kanıtlayabilen kişiler, öğrenciler ve silahlı kuvvetler ve jandarma mensupları bu yükümlülükten muaftır.
Mükellef nedir şartları nelerdir?
VERGİ MÜKELLEFİ KİMDİR? İslam dini, sorumluların belirli şeyleri yapmasını ve belirli şeyleri yapmamasını gerektirir ve onlara belirli şeyleri yapma veya yapmama özgürlüğü verir. Bu nedenle, ergenliğe ulaşmış ve dinin emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmakla yükümlü olan akıllı bir kişiye Mukallaf denir.
Mükellefiyeti nedir hukuk?
Daha geniş anlamda, yükümlülük terimi yasal bir yükümlülüğü yerine getirme yükümlülüğünü ifade etmek için tasarlanmıştır. Yasal yükümlülük, “bir kişiye karşı hukuk sisteminin o kişi tarafından uyulması gereken bir emridir”30.
Mükellefiyet türleri nelerdir?
Sorumluluk Türleri Gelir Vergisi Hukuku: Gelir vergisi mükellefleri, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri bütün gelirleri üzerinden vergilendirilirler, tam mükellefler ve; Sadece Türkiye’de elde ettikleri gelirleri üzerinden vergilendirilen tam mükellefler olarak ikiye ayrılır.
Kimler vergi mükellefi olur?
Aslında her vatandaş bir vergi mükellefi olarak kabul edilir. Ancak, bu kavram çoğunlukla vergilerini beyan etmek ve ödemekle yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler için kullanılır. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, ticari, tarımsal, serbest meslek veya istihdam faaliyetlerinden elde edilen gelir olsa bile gelir elde eden herkes vergi ödemekle yükümlüdür.