Erdemin Kökü Nedir TDK?
Erdem kelimesi, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) tanımına göre; cesaret, doğruluk, adalet, hakkaniyet, özveri ve iyilik gibi karakter özelliklerinin bir araya gelmesiyle oluşan, insanlar arasındaki olumlu davranışların tümünü ifade eden bir kavramdır. Erdem, insanlar arasındaki ilişkilerde adil, dürüst, namuslu ve saygılı olmayı gerektirir.
Erdemin kökü, kavramın Yunan mitolojisinde kökenini aramaktan kaynaklanmaktadır. Yunan mitolojisinde, Erdem‘in kökeni, Olimpos Dağı’nın eteklerinde bulunan, Zeus’un babası, Gaia ve Uranos’un oğullarından biri olan Kronos’a dayanır. Kronos, onu kendisi yerine geçirecek olan Zeus’u, Gaia tarafından düşmüş olan bir kayaya kapatmıştır. Yunan mitolojisindeki bu olay, insanlar arasındaki olumlu ilişkilerin önemini vurgular.
TDK tarafından Erdem, insanlar arasındaki olumlu ilişkileri korumak ve geliştirmek için gösterilmesi gereken hareketlerin tümü olarak tanımlanmıştır. Erdemin kökünden yola çıkarak, insanlar arasındaki olumlu ilişkileri geliştirmek ve korumak için öncelikle bireysel karakter özelliklerinin düzeltilmesi gerekir. Örneğin, cesaret, doğruluk, adalet, hakkaniyet, özveri ve iyilik gibi karakter özellikleri geliştirilmelidir.
Ayrıca, insanların birbirlerine karşı olan tutumlarının iyileştirilmesi için, ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerekir. İnsanların birbirlerine saygı ve hoşgörü ile yaklaşmalarının önemi vurgulanmalıdır. Ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesiyle birlikte, uluslararası topluluklar için ortak çıkarlar geliştirilebilir.
Erdem kavramı, insanlar arasındaki olumlu ilişkileri geliştirmeyi ve korumayı hedefleyen bir kavramdır. TDK tarafından tanımlanan Erdemin kökü, Yunan mitolojisinde Kronos’un Zeus’u koruma girişiminin arkasındaki temel fikir olan, insanlar arasındaki olumlu ilişkilerin önemini vurgulamaktadır. Bireysel karakter özelliklerinin düzeltilmesi ve ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesiyle, insanlar arasındaki olumlu ilişkiler geliştirilebilir.