Düşkün Kelimesinin Kökü
Düşkün kelimesi, İngilizce’de “depressed” olarak tanımlanmaktadır. Bu kelime, Latincede “de-prae-esse” olarak tanımlanmaktadır ve bu, “yüksekten düşmek” anlamına gelmektedir. Buna göre, düşkün olan kişi, morali düşmüş durumdadır ve tüm çabalarına rağmen kendini daha iyi hissetmek için ilham aramaktadır.
Düşkün kelimesinin kökeni, ilkel toplumlarda kötü ruhların kovulması ile bağlantılıdır. Bu köken, bir çeşit ritüel gibi görünmektedir ve bu ritüel, düşkün kişinin, kötü ruhlardan arınmasının bir yolu olarak kullanılmıştır.
Düşkün kelimesinin kökeni, kültürel inanışlar ile de bağlantılıdır. Günümüzde, düşkünlük, toplumun çoğunluğu tarafından kabul edilen bir durumdur. Buna rağmen, düşkün olan kişiye karşı indirgeneci bir yaklaşım sergilenebilir veya düşkün insanların farklı bir cinsiyete, ırka, cinsel kimliğe ya da kökenlerine sahip oldukları durumlarda, toplum tarafından yargılanmaları söz konusu olabilir.
Psikolojik Tanımı
Düşkün kelimesi, klinik psikoloji açısından, kronik depresyon olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, gerçekte yaşanan bazı önemli olayların ya da kişisel travmaların, kişinin duygusal durumunu olumsuz yönde etkilemesine neden olmasıdır. Bu duruma bağlı olarak, kişinin hafızası, konsantrasyonu, enerjisi, uyku düzeni ve davranışları önemli ölçüde bozulabilmektedir.
Düşkün olan kişilerin, depresif durumunun tedavisi, ilaçların ve psikoterapinin kombinasyonu ile sağlanmaktadır. Buna ek olarak, düşkün kişilere, yaşam tarzlarını değiştirmeye, teşvik etmeye ve destek vermeye yönelik öz-yardım programları sunulabilmektedir.
Sonuç
Düşkün kelimesi, tarihsel olarak, kötü ruhların kovulması ile bağlantılı olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise, düşkünlük, toplum tarafından kabul edilen bir durumdur. Psikolojik olarak, düşkünlük, kronik depresyon olarak tanımlanmaktadır ve bu durumun tedavisi, ilaçların ve psikoterapinin kombinasyonu ile sağlanmaktadır.