Alerjen Gıdalar
Tanım
Alerjen gıdalar, bir kişide alerjik reaksiyonlara neden olabilecek gıdalardır. Alerjen gıdalara karşı hassasiyet durumu, çoğu zaman çocuklarda görülür ancak her yaştaki kişide görülebilir. Alerjen gıdalar, vücudun alerji semptomlarının oluşmasına neden olan belirli bir gıda grubuna maruz kalması ile tetiklenir.
Semptomlar
Alerjen gıdalara karşı aşırı hassasiyet durumunda, alerjik reaksiyonlar genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Alerji semptomları arasında en yaygın olanlar; deride döküntü, kabızlık, kusma, mide bulantısı, nefes almada zorluk, göz ve burun akıntısı, çarpıntı ve yüz kızarıklığıdır. Eğer bu semptomların herhangi birini fark ederseniz, derhal bir doktora başvurmalısınız.
Tespit
Alerji semptomlarının tetiklendiği gıdaların tespiti, alerji testi aracılığıyla yapılır. Alerji testi, alerjiye karşı hassasiyetin kontrol edilmesi için kullanılır ve alerjen gıdaların teşhisi için kullanılabilir. Testlerin sonuçlarına göre, alerjen gıdaların tespiti yapılır.
Tedavi
Alerjen gıdalara karşı hassasiyet durumunda, en etkili tedavi yöntemi, alerjen gıdalardan uzak durmaktır. Hasara neden olan alerjen gıdaların diyetten tamamen çıkarılması, alerji semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, alerjiyi önlemek için tıbbi ilaçlar da kullanılabilir.